Steeds vaker kiezen bedrijven voor nearshoring. Dit houdt in dat ze werk uitbesteden aan landen die een grens delen met Nederland. Maar waarom is deze ontwikkeling zo populair geworden? Offshoring is immers ook een mogelijkheid. De populariteit van het uitbesteden van werk aan nabij liggende landen is te wijten aan de vele voordelen ervan. In deze blog ontdek je precies wat deze voordelen zijn. Op deze manier realiseer je onmiddellijk of deze ook voor jouw bedrijf gelden.

Nearshoring verlaagt je kosten

Het eerste voordeel van nearshoring is dat het je kosten verlaagt. Duitsland en België zijn namelijk landen waarbij werknemers om een lager loon vragen. Tevens zijn andere kosten zoals pensioen ook hier lager. Daardoor houd je ineens meer geld over om aan andere kosten te besteden en blijf je mede daardoor je concurrentie ver voor. Dit is dan ook zeker een voordeel om rekening mee te houden. 

Meer efficiëntie

Een ander voordeel van nearshoring is dat het werk efficiënter verloopt. Dit geldt met name als je een expert op het gebied van werk uitbesteden aan andere landen in dienst neemt. Bedrijven als SHORE teams weten namelijk precies de juiste mensen te vinden voor jouw organisatie. Deze personen staan bekend om hun goede reputatie en uitstekende efficiëntie. Daardoor wordt er meer werk gedaan in een korte tijd. Onderschat dus zeker dit voordeel niet.

Geen tijdsverschil

Tevens is het een voordeel dat met nearshoring je niet met een tijdsverschil te maken hebt. Met offshoring is dit vaak juist wel het geval. Daardoor is het lastig om meetings in te plannen en komt het geregeld voor dat mensen een fout maken met de tijd voor een afspraak. In landen als België en Duitsland is gelukkig de tijdzone hetzelfde als in Nederland. Daardoor ga je over tot de orde van de dag net zoals je in Nederland zou doen en blijft de communicatie soepel verlopen.

Minder culturele verschillen

Ook is het een voordeel dat er minder culturele verschillen zijn met nearshoring. Nederland, Duitsland en België zijn vergelijkbaar qua normen en waarden. Hoewel kleine dingen als humor kunnen verschillen, betekent dit dat op professioneel vlak je hetzelfde kunt verwachten van Duitse of Belgische personen dan dat je met een Nederlandse werknemer zou doen. Zo heb je geen last van een extra obstakel in de vorm van culturele verschillen.

Een hogere vertrouwensbasis

Tot slot is er een hogere vertrouwensbasis met nearshoring. Dit komt door meerdere redenen. Ten eerste weet je precies wat je kunt verwachten van personen in nabijgelegen landen. Ze hebben immers al een goede reputatie in Nederland. Dit helpt met het bouwen van vertrouwen. Daarnaast helpt het delen van een vergelijkbare cultuur en taal ook met het vertrouwen op elkaar. Mensen zijn nou eenmaal zo gebouwd dat personen van een vergelijkbare ‘stam’ sneller vertrouwd worden. Daardoor is er met een nearshore development team dus een hogere vertrouwensbasis waar iedereen van profiteert. Dit is dan ook zeker een voordeel dat je niet over het hoofd moet zien.