En dan gaat de kogel door de kerk. Een nieuw huis gekocht. Misschien slechts een paar straten verderop in je eigen stad. Of wellicht de Meilandjes achterna en een emigratie naar een Frans optrekje. Waar je ook naar toe gaat, je verhuist. En omdat veel van je spullen niet achter moeten blijven, heb je ook verpakkingen nodig waar die in kunnen zodat je ze beter kunt vervoeren. En veiliger. Dat zijn dan verhuisdozen. Een verhuisdoos ziet er net wat anders uit dan een gewone doos. Drie zaken die later aan de orde komen, zijn van belang voor een goed functionerende doos:

  • Vouwwerk;
  • Stapelbaarheid;
  • Handvatten.

Karton is de norm bij verhuizen

Ga je winkelen naar verhuisdozen, kies dan wel de juiste doos. Want voor een gemiddelde verhuizing heb je er toch al snel tussen de 80 en 150 nodig. Je zult op je speurtocht ook plastic dozen tegenkomen. Die worden geroemd om hun sterkte. Alleen is een goede golfkartonnen doos minstens zo sterk. Ga in het kader van duurzaamheid dan ook voor kartondozen. Voor je zware spullen kun je dan de variant van dubbel of zelfs driedubbel golfkarton nemen. Gewone spulletjes zijn goed op te bergen in enkelgolfkarton. Houd voor ogen dat je in een doos van 5 mm dubbelgolfkarton wel 40 tot 50 kilo aan spullen kwijt kunt. En dat je naast standaard dozen ook dozen hebt die bedoeld zijn voor grote of hele platte spullen zoals breedbeeldtelevisies, spiegels of schilderijen.

Vouwwerk

Niet alle verhuisdozen heb je even gemakkelijk in de vorm gevouwen. Sommige dozen hebben bijna een youtube filmpje nodig om te snappen hoe je ze goed tot een doos uitvouwt. Al dat vouwen kan tot een tijdrovend werkje worden, geen goed idee als je 150 dozen voor elkaar moet krijgen. Kies een doostype dat zich lekker snel laat vouwen, bijvoorbeeld eentje met een automatische bodem. Terwijl je zo’n doos opzet, schuiven de lagen in de bodem automatisch over elkaar heen. Door die gelaagdheid heb je meteen ook een bodem die extra stevig is en dus bestendig tegen doorzakken.

Hergebruik van verhuisdozen

In deze tijd van duurzaamheid is het zonde om de dozen een keertje te gebruiken en dan weer weg te doen. Wellicht ga je ooit nog eens verhuizen. En anders kan je iemand in je vriendenkring of familie er op een later moment blij mee maken. Kies dan ook voor dozen die niet kapotgaan na eenmalig gebruik. Dozen met tape gaan snel stuk. Zodra je aangekomen in je nieuwe woning de tape lostrekt, gaat er snel een stuk van de doos mee. Daar heb je geen last van als je dozen met een zelfsluitende bovenzijde neemt. Zo’n bovenkant vouwt in elkaar door een gleuf die in het midden is aangebracht.

Stapelbaarheid en handvatten van verhuisdozen

Er zijn speciale dozen om je kleding netjes te vervoeren, de zogenaamde garderobedozen. Hier hang je je kleding gewoon in, een soort van verplaatsbare kartonnen hangkast dus. De meeste verhuisdozen zijn van een rechthoekig model. Zo passen ze ook netjes in een vrachtwagen. Daar worden ze hoog in gestapeld. Kies dan wel een doos die een stapelsterkte heeft van vier tot vijf dozen. Je wilt niet dat je plafonnières bij aankomst nog platter zijn geworden dan ze al waren. En tot slot de handvatten. Check of die tenminste van dubbel of driedubbel karton zijn. Te dunne handvatten gaan snel scheuren.