Plastic is een enorme industrie met veel spelers. Hier bekijken we wie ze zijn en welke diensten of producten ze leveren.

Gevraagd naar een beschrijving van de kunststofindustrie, richten de meeste mensen zich eerst op de fabrikanten van kunststofproducten. Laten we beginnen met deze fabrikanten en we zullen uitstralen om te zien wie er nog meer met deze fabrikanten werken voordat een product uiteindelijk wordt geproduceerd en aan de consumenten wordt geleverd.

Er zijn twee manieren om te beschrijven wat een fabrikant doet: ofwel per proces (de methoden voor het maken van kunststoffen die ze gebruiken), ofwel door de industrie die ze bedienen (verpakking, auto’s, enz.). Het te maken eindproduct bepaalt het soort processen dat wordt gebruikt. Het is niet nodig dat een fabrikant is uitgerust met alle bekende processen. De meeste fabrikanten zijn gespecialiseerd in slechts één of twee methoden. Grotere fabrieken hebben er misschien 3 of 4, maar het is zelden mogelijk om elk proces onder één dak te hebben, aangezien de selectie van het proces afhankelijk is van het eindproduct en de industrie waaraan een fabrikant levert. Een bedrijf dat aan de elektronische industrie levert, kan bijvoorbeeld een spuitgietproces hebben om tv-behuizingen en andere componenten te maken. Blaasvormprocessen die worden gebruikt om flessen te maken, hebben voor hen weinig zin.

Kunststoffen worden op grote schaal gebruikt door verschillende industrieën. Deze industrieën omvatten: medisch en farmaceutisch; verpakking; elektronisch en elektrisch; auto; speelgoed; bouw en constructie; thuis producten; landbouw; en nog veel meer. Terwijl de meeste fabrikanten hun plastic onderdelen en producten aan andere industrieën verkopen, handelen sommigen onderling. bijv. Fabrikanten van plastic tassen die gespecialiseerd zijn in het produceren van tassen, zullen deze voor verpakkingsdoeleinden aan andere plasticfabrikanten verkopen.

Er zijn veel soorten kunststof materialen. Binnen elk type kunststof zijn verschillende kwaliteiten – geschikt voor verschillende producten en voor verschillende soorten processen. bijv. PP (polypropyleen) is een veelgebruikt materiaal en kent vele toepassingen. PP-materialen die worden gebruikt voor het maken van plastic zakken, verschillen echter van die voor autobumpers – hoewel ze mogelijk afkomstig zijn van dezelfde materiaalleveranciers die ook bekend staan ​​als Resin Producers.

Resin Producers zijn benzine-chemische fabrieken die kunststof harsen produceren – de grondstof voor het maken van kunststoffen. Hier zetten ze bijproducten van ruwe olieraffinaderijen om tot plastic materialen. Verschillende harsproducenten zijn gespecialiseerd in verschillende soorten materialen. Ze leveren grote hoeveelheden aan fabrikanten (die maandelijks een paar honderd ton van hetzelfde materiaal verbruiken) en aan Resin Traders.

Resin Traders kopen de grondstof van harsproducenten en verkopen ze in kleinere hoeveelheden aan fabrikanten. Een handelaar vertegenwoordigt vaak meerdere harsproducenten, waardoor fabrikanten een grote keuze aan verschillende materialen hebben.

Leveranciers van kleurstoffen en additieven – Hoewel de meeste materialen in hun natuurlijke staat transparant of doorschijnend zijn, worden er kleurstoffen toegevoegd om ze verschillende kleurnuances te geven. Additieven zijn chemische middelen die worden toegevoegd om bepaalde eigenschappen van een materiaal te veranderen. bijv. UV-stabilisator is een veelgebruikt additief dat aan plastic materialen wordt toegevoegd om verkleuring van het product door langdurige blootstelling aan zonlicht te voorkomen.

Compounders zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het “mengen” van materialen, additieven en kleurstoffen in grote hoeveelheden. Ze bedienen grootschalige mengmachines die in staat zijn om meerdere tonnen materialen tegelijk te mengen. Samengestelde materialen zijn consistenter dan die gemengd door fabrikanten in kleinere hoeveelheden met behulp van kleine mixers.

Machineleveranciers voorzien fabrikanten van machines die het product maken. De tijd dat plastic producten met de hand worden gevormd, is voorbij. Deze machines vormen de ruggengraat van elke fabriek en de machinemakers zijn gecategoriseerd op basis van het proces waarin ze gespecialiseerd zijn. Dergelijke processen omvatten spuitgieten, blaasvormen, rekblazen, blaasfilm, profielextrusie, plaatextrusie, rotatiegieten, Compressiegieten, enz.

Hulpapparatuur Leveranciers levert verschillende ondersteunende machines en apparatuur om een ​​fabriek efficiënt te laten werken. Voorbeelden van dergelijke machines zijn Hopper Dryers voor het drogen van materialen, Mixers voor het mengen van materiaal, Robotics voor het uit de machine halen van producten, material handling systeem, transportsystemen, etc.

Mould Fabricators – Matrijzen worden gemonteerd op de verwerkingsmachines waarop het kunststof onderdeel zijn vorm aanneemt. Afhankelijk van het proces kunnen sommige vormen erg ingewikkeld zijn. Matrijzenmakers zijn gespecialiseerd in precisiegereedschappen om blokken staal in de gewenste vormen te snijden. Met behulp van geavanceerde CAD/CAM-software (Computer Aided Design/Computer Aided Machining) leveren zij de blauwdruk voor het eindproduct.