Een HDPE boot mag wel gerekend worden tot de meest geliefde werkboten als je vanaf het water aan de slag moet. Het is die combinatie van multifunctioneel gebruik en robuustheid die deze krachtpatser z’n werk laat doen, wat je ook vanaf het water van plan bent. Het is ook een boot die bijna niet kapot te krijgen is. Vergeleken met een aluminium werkboot of eentje van polyester, is het voordeel van zo’n boot dat je hem kunt inzetten voor echt ruig werk. HDPE is de afkorting van het materiaal waarmee deze boot gebouwd is. Dat is een thermoplastisch polymeer dat gemaakt is uit aardolie (high-density polyethylene). Platen van dit materiaal zijn aan elkaar gelast om zo een stevige boot te krijgen die licht is en bovendien altijd blijft drijven. Goed om te weten omdat een klein foutje grote gevolgen kan krijgen op het water.

 

Gebruik van de HDPE boot

Waar zet je zo’n stoere boot voor in? Met andere woorden, voor wat voor activiteiten kun je een HDPE-werkboot eigenlijk huren? Sowieso is huren beter dan kopen. Leg de koopprijs maar eens naast de huurprijs en je weet meteen waarom. HDPE boten kun je benutten voor onder andere:

 

  • inspectiewerk
  • inzet als crewtender
  • oliebestrijding
  • incident response
  • vervoer van personen en/of materialen over het water
  • afzetten van personen en/of materialen tegen de glooiing
  • toezichttaken
  • handhavingstaken
  • als platform voor werkzaamheden met kleine machines vanaf het water

 

Handig om te weten

Had je je ingesteld om een boot van aluminium of polyester te huren? Dat is voorstelbaar, alleen mis je dan wel de sterke kanten van een HDPE boot. Die is namelijk lichter dan water en blijft vanzelf al drijven. De sterkte van de boot kwam al ter sprake. De boot is ook niet geliefd bij pokken of algen en je hebt dus weinig tot geen last van de aangroei van algen. De boot is UV-bestendig en onderhoudsvrij en kan zich goed weren tegen petroleumproducten of chemicaliën. 

 

Schipper erbij?

Huren met een schipper? Dan verzeker je je van een veilige vaart. Je bent niet zomaar schipper, namelijk. Daar horen certificaten en diploma’s bij. Je huurt dan een goede boot en een erkende, ervaren kapitein. Die met vaarbewijs, VCA-certificaat en marifoon certificaat kan aantonen waarom hij mee moet. Wellicht heb je zelf wel iemand met een vaarbewijs maar dan nog kan het verstandig zijn een HDPE boot mét schipper te huren. Niet alle waterwegen ken je zelf even goed en dan is de professionele routine van een schipper mooi meegenomen. Ook kan het behoorlijk druk zijn op de Nederlandse wateren en dan heeft de schipper z’n laverende talent bij zich.

 

Of toch zonder schipper een HDPE boot huren

Dat kan ook. Je hebt dan wel een vaarbewijs nodig want de HDPE boot is vaarbewijsplichtig. Aan boord tref je een of soms meer marifoons aan. Je zult dus ook een marifooncertificaat moeten kunnen overleggen. Pas dan kun je met de boot het water op. In dat geval neem je je eigen schipper mee naar je werk op het water.